Murkha dal
Ilość porcji: 5
Składniki:
1 łyżeczka gorczycy czarnej
1 cebula
1 łyżka świeżego imbiru
1 łyżeczka kurkumy
3 ząbki czosnku
250 g czerwonej soczewicy
1 litr wody
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżeczka soli
1 zielona papryka
1. Paprykę umyj, wyjmij gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę.
Cebulę obierz, pokrój drobno, czosnek obierz, wyciśnij w wyciskarce
do czosnku.
2. W garnku podgrzej olej.Wsyp gorczycę i przykryj garnek pokrywka.
Gdy ziarna gorczycy zacznę pękać, dodaj pokrojoną cebulę, czosnek
i utarty imbir. Gotuj ok. 5 min pod przykryciem, az cebula lekko
zmięknie.
2. Dodaj kurkumę i pokrojoną zieloną papryke, gotuj ok. 2 min.
3. Dodaj soczewicę i mieszając gotuj kolejne 2 min., aż soczewica
zacznie być lekko przezroczysta.
4. Dodaj wodę, mleko kokosowe i sól. Wymieszaj, zagotuj, zmniejsz
ogień i gotuj pod przykryciem, az uzyskasz odpowiednią gęstość.
Dłuższe gotowanie bardziej zagęści potrawę.
5. Dodaj sok z cytryny. Podawaj gorące.
Smacznego!
Więcej przepisów: http://www.buddyzmzen.pl/p/kuchnia-zen.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz