sobota, 20 listopada 2010

Sos z soczewicy - danie z sesin

Dostajemy często prośby, aby podawać przepisy dań serwowanych podczas naszych odosobnień. Od czasu do czasu będziemy je publikować na blogu. Będą to przepisy wegańskie, bez cukru, białej mąki. Dzisiejsze danie to "Sos z soczewicy zielonej z marchewką" można podawać z ryżem lub kaszą.
Smacznego!

Sos z soczewicy zielonej z marchewką

Ilość porcji: 6

1000 g soczewica zielona
1000 g marchwi
600 g cebuli
8 ząbków czosnku
4 litry wody
4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminek rzymski
8 łyżeczek soku z cytryny
2 łvżeczki curry
4 szczypty cayenne sól i pieprz do smaku



1. Soczewicę poprzedniego dnia namocz w zimnej wodzie.
2. Marchew obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój drobno albo użyj wyciskarki.
4. Soczewicę odcedź.
5. Do garnka wlej trochę oleju, wrzuć cebulę i czosnek, kurkumę, pieprz - trochę podduś.
6. Wsyp odcedzoną soczewicę, zalej wrzącą wodą, dodaj pozostałe przyprawy i pokrojoną marchewkę.
7. Gotuj do miękkości, na koniec posól i popierz do smaku i dodaj sok z cytryny!

Inne przepisy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz