Smacznego!
Sos z soczewicy zielonej z marchewką
Ilość porcji: 6
1000 g marchwi
600 g cebuli
8 ząbków czosnku
4 litry wody
4 łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki kminek rzymski
8 łyżeczek soku z cytryny
2 łvżeczki curry
4 szczypty cayenne sól i pieprz do smaku
1. Soczewicę poprzedniego dnia namocz w zimnej wodzie.
2. Marchew obierz i pokrój w kostkę.
3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę, czosnek obierz i pokrój drobno albo użyj wyciskarki.
4. Soczewicę odcedź.
5. Do garnka wlej trochę oleju, wrzuć cebulę i czosnek, kurkumę, pieprz - trochę podduś.
6. Wsyp odcedzoną soczewicę, zalej wrzącą wodą, dodaj pozostałe przyprawy i pokrojoną marchewkę.
7. Gotuj do miękkości, na koniec posól i popierz do smaku i dodaj sok z cytryny!
Inne przepisy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz